Bulgur pilav met wortel, Havuclu Bulgur Pilavi

Traditionele Turkse bulgur pilaf met wortels is een heerlijk en voedzaam gerecht. Het wordt bereid door ui en geraspte wortels te bakken in olie, vervolgens bulgur toe te voegen en samen te bakken. Na het toevoegen van heet water, bouillon en peper, wordt het op laag vuur gesudderd totdat al het vocht is geabsorbeerd. Het resultaat is een smaakvolle bulgurpilaf met een lichte textuur en de zoete smaak van wortels. Het rusten na het koken zorgt voor een perfecte consistentie. Serveer het gerecht na het roeren met een houten lepel voor een authentieke ervaring.

Ik vind de smaak van bulgur met wortels heel lekker, maar de kleuren op mijn bord zeggen ook heel veel. De gouden kleur van bulgur doet me denken aan Anatolië, waar ik en bulgur vandaan komen.

Wat is Bulgur?

Bulgur zelf is een graanproduct dat wordt gemaakt van gebroken, parboiled en gedroogde tarwekorrels. Het heeft een nootachtige smaak en een stevige textuur. Bulgur is een belangrijk ingrediënt in de Turkse keuken en wordt op verschillende manieren gebruikt, waaronder in traditionele gerechten zoals pilav (pilav in het Turks).

Je kunt ook andere ingrediënten, zoals groene linzen, toevoegen om de bulgur pilav te verrijken qua smaak en voedzaamheid. 

Er is ook een fijne bulgur. Met fijne bulgur kan je “kisir” bulgur salade maken. Kısır bevat doorgaans fijne bulgur als basis. Naast bulgur omvat het recept vaak ingrediënten zoals tomatenpuree, olijfolie, citroensap, granaatappel melasse en een mix van kruiden zoals komijn, munt en peterselie.

 

Welke soort bulgur moet je gebruiken om bulgur pilav te maken?

Het maken van de traditionele Turkse bulgur pilav wordt grof bulgur gebruikt. Grof bulgur heeft een dikkere textuur en kookt langer dan fijnere . Het resultaat is een zachte, korrelige pilav. Je kunt grove bulgur vinden in de meeste supermarkten of Turkse of Arabische supermarkten. Het staat vaak aangegeven op de verpakking als “pilavlik bulgur” in het Turks.

Bulgur Pilav met wortels Maken

Turkse bulgurpilav wordt bereid met toevoeging van ui, olie, bouillon, en soms groenten zoals wortels. Het is een veelzijdig en voedzaam gerecht dat vaak als bijgerecht wordt geserveerd bij vleesgerechten of als onderdeel van mezze, de traditionele Turkse tafel met kleine hapjes.

Tips

  • Als je vegetarisch wil eten, doe dan groente bouillon erin.
  • Houten lepel hoort bij bulgur want we willen niet dat de bulgur korrels breken tijdens het roeren.

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

20 minuten

Totale bereidingstijd

30 minuten

Categorie

Bijgerecht

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 kopjes bulgur
  • 1 wortel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 4 kopjes hete water
  • peper

Bereidingsinstructies

 

  1. Snij de ui fijn , rasp de wortel. Verhit olie in de pan en bak de ui en geraspte wortel.
  2. Voeg vervolgens de bulgur toe en bak alles samen gedurende ongeveer 5 minuten.
  3. Giet heet water over de bulgur en roer goed door. Voeg een bouillonblokje toe en roer tot het volledig is gesmolten in de pan. Breng op smaak met peper.
  4. Laat het geheel sudderen op laag vuur en roer af en toe met een houten lepel. Zodra al het water is verdampt, zet je het vuur uit. Wacht 15 minuten voordat je de deksel van de pan haalt.
  5. Roer de bulgur nogmaals en serveer bulgur pilav met wortels warm.
 

Afiyet olsun.