Gevulde Aubergine, Karniyarik

“Karniyarik” betekent letterlijk gespleten buik. Het gerecht is gemaakt van gebakken door de midden gesneden aubergine met daarin een gehakt saus met tomaten, knoflook, uien en peterselie. “Karniyarik” eet je samen met pilav (witte rijst) of bulgur en cacik (komkommer-yoghurt salade).

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 2 aubergines
  • 150 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 blik gepelde tomaat
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • 1 groene paprika
  • peterselie
  • zonnebloemolie om te bakken

Bereidingsinstructies

  1. Was de aubergines en snij de schil om de centimeter als een zebra. Dus schil een centimeter breed af en laat daarna een centimeter schil zitten, etc.. We doen dit, omdat de schil nogal taai is, maar we de aubergine niet compleet kunnen schillen omdat zij dan haar stevigheid verliest.
  2. Snij de aubergines in de lengte door de midden.
  3. Bak de aubergines aan alle kanten met zonnebloemolie.
  4. Doe de 4 stukken gebakken aubergines in een ovenschaal.Gevulde Aubergine, Karniyarik
  5. Snij de binnen kant van de aubergines in en maak een ruimte voor de saus.
  6. Bak nu het gehakt met de fijn gesneden ui en knoflook.
  7. Haal de gepelde tomaten uit hun vocht / uit het blik. Snij ze in stukjes. Voeg de gesneden, gepelde tomaten toe aan het gehakt. Het vocht van de tomaten water bewaar je voor later.
  8. Laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen.
  9. Voeg de gesnipperde peterselie bij de saus en haal de pan van het vuur af.
  10. Vul de aubergines met het gehaktmengsel.
  11. Doe plakjes tomaat en groene paprika op de gevulde aubergines.
  12. Schep vocht van de gepelde tomaten uit het blik op de aubergines.
  13. Doe de schaal in de oven voor ongeveer 30 a 45 minuten op 180 graden.

Afiyet olsun!

Ik doe geen boter in de gehaktsaus. De olie in de aubegines geeft genoeg vet aan het gerecht.