Doperwten zijn peulvruchten. Ze zijn erg gezond en zitten vol vezels en vitamine C. Ik gebruik bevroren verse doperwten uit het vriesvak van de supermarkt. Die zijn zeker zoet en smaakvoller dan die in het blik.
In Turkije eten we verse doperwten in de zomer. Vers uit de lokale markt in de boon. Thuis gaan we dan een voor een de doperwten uit de bonen halen. Het is echt een leuke activiteit voor de kinderen.
Dit gerecht is gemaakt met bevroren doperwten, wortels, aardappeltjes.
Tips
Serveer dit doperwten gerecht met Turkse rijst of Turkse rijst met orzo en cacik (Yoghurt met komkommer en knoflook).
Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale bereidingstijd
45 minuten
Categorie
Keuken
Turks
Porties
4
Calorieën
120 kcal per portie
Ingrediënten
- 450 gram bevroren doperwten
- 3 eetlepels olijf olie of zonnebloem olie
- 2 uien, gesneden
- 1 wortel, in blokjes gesneden
- 1 aardappel, in blokjes gesneden
- 1,5 eetlepel tomaten puree
- 100 gram geraspte tomaten of 2-3 tomaten in blokjes gesneden
- 300 ml. warm water
- Zout
- Zwarte peper
- Verse dille
Bereiding
- Verhit een pan met olijf olie en bak de eerste paar minuten de gesneden uien. Daarna de gesneden wortels en vervolgens de gesneden aardappels voor ongeveer 5 minuten. Bak alles al roerend samen in de pan.
- Voeg 1,5 eetlepel tomaten puree toe en bak al roerend nog een minuut.
- Doe de blokjes tomaten, zout en zwarte peper op smaak erin. Bak alles roerend voor 2 minuten.
- Voeg de bevroren doperwten in de pan en roer alles een minuut.
- Giet de 300 ml. warme water in de pan. Blijf roeren tot alles goed gemengd is.
- Doe de deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 30 minuten koken op een laag vuur.
- Serveer het doperwtengerecht warm en met verse dille.
Afiyet olsun.