Katmer is een soort pannenkoek, maar dan niet gemaakt uit beslag, maar gemaakt van gelaagd deeg met tahin (saus van sesamzaad). Het deeg lijkt op dat van een croissant en wordt plat gerold in een koekenpan gebakken als een pannenkoek. De tahin geeft katmer zijn bijzondere smaak. Tahin kan je kopen in een Turkse supermarkt, Toko, of natuurwinkel. Het is heerlijk als basis voor een ontbijt of lunch. Ook als tussendoortje is het heel erg lekker. Het is alleen niet even snel te maken. Je kan daarom het beste een hele stapel maken. Een gedeelte kan je invriezen en later makkelijk ontdooien en opwarmen in bijvoorbeeld een tosti-apparaat.
Ingrediënten
- 1 kilo bloem
- Lauw water
- Zout
- 250 gram boter of margarine
- 2 eetlepels tahin (saus of pasta van sesamzaad)
Bereidingsinstructies
- Doe bloem met een snufje zout in een grote kom. Giet hier steeds een beetje lauw water bij en kneed het geheel. Ga hiermee door tot je een stevige klomp deeg hebt.
- Smelt de boter en de tahin in een diepe pan.
- Rol het deeg uit (zie slideshow foto’s 1 en 2).
- Giet de gesmolten boter met tahin uit over het deeg (zie slideshow foto 3).
- Maak een gat in het midden van het deeg en rol / schuif het deeg van binnen naar de buiten rand (zie slideshow foto’s 4 en 5).
- Je hebt nu een lange slang van deeg. Haal hier iedere keer 10 / 15 cm vanaf en krul dit in de vorm van een bolletje (zie slideshow foto’s 6 en 7). Laat deze bolletjes 15 minuten rusten.
- Rol de bolletjes plat als een dikke pannenkoek en bak ze zonder olie (in een teflon pan) aan beide kanten mooi bruin. (zie onderstaande foto serie)
Afiyet olsun!