koken & tafelen algemeen

Turkse rijst, Pilav

Pilav, Turkse Rijst
Pilav, Turkse Rijst

Rijst heeft een belangrijke plek in mijn land. Bij bruiloftsfeesten en begrafenissen is het een basis gerecht om uit te delen aan gasten. Ik heb hier een basis recept van Turkse rijst, ofwel pilav. In Turkije wordt je kookkunst beoordeeld aan de hand van je Pilav: ¨Als je een goede pilav kan koken, dan ben je pas een goede kok¨. Ik kan de Turkse rijst in drie woorden uitleggen: wassen, bakken en koken.

Tips

Er zijn wel een paar tips te volgen (voor stap voor stap bereiding zie onder).

  1. Om de rijst te koken gebruik je het liefst een wijde lage pan, zoals bijvoorbeeld een Tefal hapjes pan. De rijstkorrels moeten niet gebrand word tijdens het bakken.
  2. Zorg dat elke rijstkorrel goed gestoomd word.
  3. Gebruik altijd een houten lepel om rijstkorrels niet te breken.
  4. Voor elke kopje heb je 1,5 hete water nodig. Bijvoorbeeld;
    Voor 4 personen= 2 kopjes rijst+ 3 kopjes hete water, of
    Voor 6 personen= 3 kopjes rijst+ 4,5 kopjes hete water
  5. Om rijst te koken gebruik altijd zelfde soort kopje.
  6. Wil je nog lekkerder Turkse rijst eten? Bak dan de rijst met roomboter en zonnebloemolie samen.
  7. Ben je vegetarisch, gebruik dan groenten bouillon in of geen bouillon.
  8. Vervang kip bouillon met runder bouillon als je geen kip lust.
  9. Geen bouillon? Vergeet dan niet zout toe te voegen tijdens het bakken.
  10. Haal tijdens het koken de eerste 15 minuten de deksel niet van de pan.

Ingrediënten

  • 2 kopjes rijst (ik gebruik Thaise rijst)
  • 3 kopjes heet water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 blokje kip bouillon
  • zout

Bereiding

  1. Was de rijst schoon en laat deze in warm water weken met wat zout daarin voor ongeveer 15 minuten,
  2. Giet de rijst af,
  3. Verhit de hapjespan en doe de zonnebloemolie erin (ook nog klontje boter als je wil),
  4. Bak de rijst voor ongeveer 5 minuten,
  5. Zodra de rijstkorrels van elkaar beginnen te komen en ze van een matte witte kleur naar een glanzende witte kleur worden, giet dan het hete water in de pan,
  6. Verkruimel het bouillonblokje en laat het smelten in het hete water dat je zojuist in de pan hebt gegoten,
  7. Roer het geheel goed door met een houten lepel en doe de deksel op de pan,
  8. Zet de vuur omlaag en laat het ongeveer 15 minuten koken. Haal NIET de deksel van de pan.
  9. Na 15 minuten haal je de deksel eraf en als je gaatjes in de rijst ziet dan is het gekookt,
  10. Zet de pan van het vuur en leg tussen de pan en deksel 2 lagen keukenpapier om alle waterdamp volledig op te zuigen,
  11. Laat de rijst nog 15 minuten na stomen met deksel daarop en wikkel de pan in een theedoek om hem warm te houden,
  12. Roer de rijst om met houten lepen voor het serveren.

Afiyet olsun!

12 antwoorden op “Turkse rijst, Pilav”

  1. Hi Inge, ik bak alle eerst de fijne vermicelli. Ze worden bijna zwart van kleur Daarna doe ik de gewassen rijst bij de vermicelli. En bak ik ze samen.
    Groetjes Hatice

  2. Hi Suus,
    Ik wilde eerst basis recept van pilav schrijven daarom geen vermicelli in deze recept. Ik vind pilav met vermicelli ook lekker. Ik bak de vermicelli extra dat ze zwart worden.Het geeft mooi kleur en lekkere smaak. Je hebt gelijk, dat hoort echt bij pilav. Bedankt voor je reactie.
    Gr. Hatice

  3. Goed recept! De verhoudingen van het water en rijst is precies goed!
    Alleen mis ik de gerst vermicelli! Dat hoort voor mij toch echt bij pilav!

Geef een reactie