Prei in olijfolie, Zeytinyagli pirasa

In de Turkse keuken worden er naast hoofdgerechten ook ´groenten gerechten in olijfolie´ geserveerd. Die worden met olijfolie in een klein beetje water gekookt. In principe kan je dit met alle groentes doen waar onder courgette, snijbonen, sperziebonen. Zelfs bonen in olijfolie is heerlijk. Deze typisch Turkse gerechten  worden altijd koud geserveerd. Als je geen geduld hebt, kan je ze ook lauw eten natuurlijk.

Ingrediënten

  • 500gr. prei
  • 1 ui
  • 2 penen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rijst
  • 1/4 glas warme water
  • zout
  • citroen

Bereiding

  1. Snij de wortels van de prei af, verwijder de buitenste lagen,
  2. Snij ze in stukken en was ze goed,
  3. Maak de penen schoon en snij ze in dunne plakjes,
  4. Pel de ui en hak hem fijn,
  5. Bak de peen met olijfolie ongeveer 3 minuten voeg daarna de ui toe en bak ze samen tot de ui zacht wordt,
  6. Voeg de stukken prei toe en fruit ze een paar minuten aan alle kanten mee,
  7. Voeg de gewassen rijst en 1/4 glas warme water en wat zout erbij,
  8. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag,
  9. Laat de prei ongeveer 20 minuten sudderen, giet er een klein beetje warm water bij als het nodig is,
  10. Als de rijst gekookt is, zet je het vuur uit en laat je het geheel afkoelen met de deksel erop.
  11. Besprenkel de prei met wat citroensap.

Afiyet olsun!

Geef een reactie