Gevulde courgette en paprika, Kabak ve biber dolmasi

Dolma betekent in Turks ¨gevulde groente met rijst¨. Je kan dolma maken van druivenbladeren, paprika, courgette, prei, witte kool, aardappel, ui, tomaat en aubergine. Dolma wordt warm en ook koud gegeten. De koude dolma noemen we ¨zeytinyagli dolma¨; Dolma in olijfolie. Met een mengsel van gehakt en rijst wordt het warm gegeten en zeker met yoghurt met knoflook erin.

De paprika dolma´s in Turkije zijn kleiner en dunner dan die paprika´ s hier in Nederland. Ze worden in Turkije als ¨dolmalik biber¨( paprika om dolma te maken) gekocht. We eten vaak dolma en koop ik gewoon van de supermarkten gekleurde paprika´s : groen,rood en geel.

Ingrediënten

  • 3 paprika
  • 1 courgette
  • 200 gr rundergehakt
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 3 eetlepels witte rijst
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel peperpuree
  • handvol peterselie
  • handvol dille
  • zonnebloemolie
  • zout, peper, gedroogde munt

Voor de saus

  • 2 glazen hete water
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding

  1. Snij de kopjes van de paprika´s af en verwijder de pitjes,
  2. Snij de courgette overdwars door in drie stukken en hol de binnenkant uit met een lepel,
  3. Was de rijst en doe in een kom met warme water, zodat ze al beginnen met koken.
  4. Snipper de ui fijn en hak de peterselie en dille, ontvel de tomaat en hak ze in klein stukjes,
  5. Meng gehakt, ui, peterselie, dille, tomaat, tomatenpuree, peperpuree, uitgelekte rijst, 2 eetlepel zonnebloemolie, gedroogde munt, zout en peper. Kneed het mengsel samen.
  6. Verdeel het gehakt mengsel in de paprika´s en courgette´s. Rijst korreltjes gaan nog koken daarom niet te veel in proppen,
  7. Zet de dekseltjes van de paprika´s op,
  8. Doe de dolma´s in de pan tegen elkaar aan en zet ze rechtop,
  9. Maak een saus met  1 eetlepel tomatenpuree,2 eetlepels zonnebloemolie en  2 glazen hete water. Giet de saus over de dolma´s heen totdat de dolma´s half gedekt zijn.
  10. Kook de dolma´s ongeveer 5 min. op het hoge vuur. Daarna laat de dolma´s ongeveer 30min. op het lage vuur koken.
  11. Serveer de dolma´s met knoflook yoghurt.

Afiyet olsun!

Tips: Snij de onderkant van de courgettes om recht te laten staan.

Maak sneetjes in de zijkanten van de paprika´s met het puntje van de mes, zodat het gehakt goed gaar wordt.

Geef een reactie