Börek met aardappel, Patatesli börek

Sac Yuska
Sac Yuska

Ik heb voor jullie een heel makkelijk börek recept. Vooral voor aardappelliefhebbers is dit zeer geschikt. Ik noem ze ook börek hapjes. Ik vind ze warm het lekkerst.

De andere dag mogen ze opgewarmd worden gegeten. Maar koud zijn ze even lekker. Op börek strooien we vaak sesamzaad of niegallazaad (cörek otu). Dat is lekker voor de smaak en ook mooi om te zien. Als je een van die hebt, is het super. Maar als je geen van beide kan vinden, is het ook goed.

Niegallazaad kan je zeker vinden in de Turkse winkel.

Ingrediënten

Yufka
Yufka
  • 3 yufka (zie foto’s)
  • 7-8 aardappels
  • 1 ui
  • peterselie
  • olijfolie
  • water
  • 1 eigeel
  • zonnebloemolie
  • neigallazaad of sesamzaad
  • zout, zwarte peper, gedroogde rode peper

Bereiding

  1. Kook de aardappelen zacht en stamp ze,
  2. Snipper de ui fijn. Bak ze met zonnebloemolie in de pan,
  3. Voeg de gestampte aardappels ook in de pan en bak de gesnipperde ui en aardappel samen,
  4. Doe fijn gehaakte peterselie, zout, peper en gedroogde rode peper in de aardappel vulling en laat ze afkoelen
  5. Smeer olijfolie op het eerste yufka blad. Smeer vervolgens water op de zelfde yufka,
  6. Vouw de 2 kantjes van de yufka naar binnen en plak ze met je handen plat,
  7. Vouw nu de andere 2 kleine kantjes van de yufka zodat je een rechthoek krijgt,
  8. Leg de aardappel vulling op de langere kant van de yufka,
  9. Rol de yufka met de vulling samen tot het eind,
  10. Snij het yufka rolletje in stukjes van ongeveer 5-7 cm,
  11. Leg bakpapier op de bak plaat en leg de rolletjes op het bakpapier,
  12. Smeer het eigeel op de rolletjes en strooi niegallazaad of sesamzaad daarop,
  13. Bak de borek hapjes op 200 graden in de oven ongeveer 25 minuten.

Afiyet olsun.

Geef een reactie