Asure

Deze zoetige traditionele pudding wordt  gemaakt in de eerste maand van de Arabische kalender. De 10de dag van de maand Muharrem. Dit  is de heilige dag. We maken een dessert met meer dan 12 soorten fruit, noten en tarwe´s daarin. Er is ook gezegd over asure, dat het eerst gemaakt werd in de ark van de Profeet Noah toen hij met zijn schip de waterramp overleefde. Hij wilde hij iets lekkers maken met gedroogde etenswaren, die op het schip aanwezig waren.

Tegenwoordig kan je asure het hele jaar door eten in restaurants in Turkije.

Wat ik belangrijk vind van asure, is dat het wordt gemaakt en ook wordt uitgedeeld aan je familie, vriendinnen en jouw buren. Met mijn recept heb je dan 20 asure´s.  Er zijn dus genoeg om uit te delen.

De ovale tarwe “asurelik bugday” is te vinden in de Turkse winkels.

Als je ongekookte / rauw  witte bonen en kikkererwten hebt, dan kan je ze ook zelf weken een avond van te voren. De volgende dag moet je ze voorkoken en daarna kan je in de pan met de asure verder koken. Ik heb het lekker makkelijk gedaan en ze kant en klaar in  blik gekocht.

Als jij asure krijgt van iemand ( waarschijnlijk Turkse iemand), hoor je te zeggen ´ Allah kabul etsin´ God zegen.

Ingrediënten:

  • 1 glas ovale tarwekorrels ( 200gr) te vinden in Turkse winkel als ´asurelik bugday´
  • 1 eetlepel rijst
  • 1 blik witte bonen ( ongeveer 150gr) uitlekken
  • 1 blik kikkererwten  ( ongeveer 150gr) uitlekken en pellen
  • 5 gedroogde vijgen
  • 5 gedroogde abrikozen
  • 1 sinaasappel
  • 1 appel
  • handvol krenten / rozijnen
  • 300 gr suiker
  • citroen

Voor het garnituur:

  • pijnboompitten, amandelschaafsel, hazelnoten, granaatappel, gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen, kaneel poeder

Voorbereiding een avond van tevoren:

  • Zet de bugday/tarwe in de pan met water net boven op en kook hem paar minuten. Laat het staan met de deksel erop tot volgende dag.

Bereiding

  1. Doe 2 liter heet water in de tarwe en kook de tarwe met gewassen rijst ongeveer 1 uur,
  2. Doe de gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen en rozijnen in aparte kommen met heet water daarin en laat ze staan 15 minuten,
  3. Snij de gedroogde abrikozen en vijgen in kleine stukjes,
  4. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen,
  5. Snij de sinaasappel in stukjes ( zonder witte deel),
  6. Schil de appel en snij hem in kleine stukjes,
  7. Na een uur pruttelen voeg je de geraspte sinaasappelschil, geraspte citroenschil, stukjes gedroogde abrikozen, rijzen, stukjes appel en sinaasappel in de tarwepan. Vervolgens laat je alles 15 minuten pruttelen op het vuur,
  8. Doe suiker in de pan al roerend en kook alles nog 5 minuten,
  9. Haal de pan van het vuur en laat de asure 10 minuten rusten met de deksel op de pan,
  10. Leg in elke kom een stukje gedroogde vijg en verdeel de asure over de kommetjes en laat ze afkoelen,
  11. Garneer met een mengsel van gebakken pijnboompitten, gebakken amandelschaafsel, walnoten, gedroogde abrikozen, gedroogde vijgen, kaneel poeder en de zaden van de granaatappel.

Afiyet olsun!

2 antwoorden op “Asure”

  1. Hallo!

    Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

    Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

    Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar https://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten

    Breng ons een bezoek!

    Groetjes Magdalena
    Volrecepten.nl

Geef een reactie